De vier ruiters van de Apocalyps

de-vier-ruiters-van-de-apocalyps-viktor-vasnetsov-1887

De vier ruiters van de apocalyps worden beschreven in Openbaring hoofdstuk 6 vers 1-8. De profetie rondom de vier ruiters zal pas uitkomen nadat de opname van de bruidsgemeente heeft plaatsgehad en de Antichrist aan de macht is.

Apocalyps

Het woord apocalyps komt uit het Grieks en betekent het wegnemen van een bedekking. Hoewel het woord dus letterlijk niet meer betekent dan een openbaring, gaat het in het geval van de ruiters om de openbaring van dood en verderf, om een apocalyptische eschatologie (leer van de laatste dingen, eindtijd-theologie). Dit is zoals het woord apocalyps tegenwoordig wordt gebruikt in het dagelijks taalgebruik.

De vier ruiters

De vier ruiters zijn symbolische beschrijvingen voor verschillende gebeurtenissen die plaats zullen vinden in de eindtijd en aanvangen na de opname (Openbaring 4:1). De eerste ruiter van de apocalyps wordt genoemd in Openbaring 6:2: “En ik zag, en zie, een wit paard, en die erop zat, had een boog en hem werd een kroon gegeven, en hij trok uit, overwinnende en om te overwinnen.” Deze eerste ruiter verwijst waarschijnlijk naar de Antichrist, die ongekende macht en autoriteit gegeven zal worden en iedereen zal overwinnen die zich tegen hem verzet. De Antichrist is de valse imitator van de ware Christus, die na tijd van beproeving met zijn gelovigen op aarde zal terugkeren op een wit paard (Openbaring 19:11-16).

De tweede ruiter van de apocalyps verschijnt in Openbaring 6:4, “En een tweede, een rossig paard, kwam, en hem, die erop zat, werd gegeven de vrede van de aarde weg te nemen, en dat zij elkander zouden slachten, en hem werd een groot zwaard gegeven.” De tweede ruiter verwijst naar vreselijke oorlogen die uit zullen breken in de eindtijd.

De derde ruiter wordt beschreven in Openbaring 6:5-6, “…En ik zag, en zie, een zwart paard, en die erop zat had een weegschaal in zijn hand. En ik hoorde als een stem te midden van de vier dieren zeggen: Een maat tarwe voor een schelling en drie maten gerst voor een schelling; en breng geen schade toe aan de olie en de wijn.” De derde ruiter van de apocalyps verwijst naar een grote hongersnood die plaats zal vinden, waarschijnlijk als gevolg van de oorlogen van de tweede ruiter.

De vierde ruiter wordt genoemd in Openbaring 6:8, “En ik zag, en zie, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was [de] dood, en het dodenrijk volgde achter hem. En hun werd macht gegeven over het vierde deel der aarde om te doden, met het zwaard, met de honger, met de zwarte dood en door de wilde dieren der aarde.” De vierde ruiter van de apocalyps staat symbool voor de dood en verwoesting. Het lijkt een combinatie van de vorige ruiters te zijn. De vierde ruiter van de apocalyps zal nog meer oorlog en vreselijke hongersnood brengen samen met afschuwelijke plagen en ziekten. Wat het meest ongelofelijk is, of misschien het meest angstaanjagend, is dat de vier ruiters van de apocalyps slechts “voorgangers” zijn van nog ergere oordelen die later in de verdrukking zullen komen (Openbaring hoofdstuk 8-9 en 16).

 

In onderstaande gids lees je meer over de vier ruiters uit het boek Openbaring

visual_guide_cover

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑