Wat is de strijd van Harmagedon? | Openbaring 16

Etymologie

Het woord “Harmagedon” of “Armageddon” is gebaseerd op het Hebreeuwse woord  Har-Magedone, wat “Berg Megiddo” betekent, en is een synoniem geworden voor de toekomstige strijd waarin God zal ingrijpen en de legers van de Antichrist zal vernietigen zoals voorspeld in Bijbelse profetie (Openbaring 16:16; 20:1-3, 7-10). Er zal een menigte mensen betrokken zijn bij de strijd van Harmagedon, wanneer alle volken zich zullen verzamelen om tegen Christus te strijden ten tijde van zijn wederkomst.

Locatie

De exacte locatie van de vallei van Harmagedon is onduidelijk, omdat er geen berg bestaat die Megiddo heet. Echter, aangezien “Har” ook heuvel kan betekenen, is de meest waarschijnlijke locatie het heuvellandschap dat de vlakte van Megiddo omgeeft, ongeveer 95 kilometer ten noorden van Jerusalem.

Schermafbeelding 2017-12-26 om 14.08.46

 

Historie

Megiddo was in de Kanaänitische oudheid een belangrijke stadstaat. De plaats en haar omgeving is bewoond geweest van 7000 v.C. tot 500 v.C.

Tegenwoordig is deze plaats ook bekend als Tell al-Mutesellim (Arabisch) of Tel Megiddo (Hebreeuws). Megiddo is een tel (heuvel of hoogte) die bestaat uit 26 bouwlagen met de ruïnes van oude steden in een klaarblijkelijk strategische locatie bij een pas door het Karmelgebergte, die uitzicht geeft op de Jezreëlvallei vanuit het westen. In het Nieuwe Testament wordt de stad vernoemd als plaats van het Armageddon.

 

Schermafbeelding 2017-11-04 om 08.46.32

 

De tell werd in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Sinds mensenheugenis is Megiddo een belangrijke plaats geweest en is dat ook gebleven door de millennia heen. Het had de controle over de westelijke tak van een smalle pas en een oude handelsroute tussen Egypte en Assyrië.

Militair strategische locatie

Vanwege haar strategische positie is de stad zeer vaak het slagveld geweest van tegenstrijdige belangen.

Megiddo wordt reeds in oude Egyptische geschriften vermeld vanwege de Slag bij Megiddo die de machtige Egyptische koning Thoetmosis III er voerde in 1478 v.C. tegen het Hettitische Koninkrijk. Het Egyptische leger behaalt een overwinning op de Kanaänitische coalitie. Deze veldslag wordt in detail beschreven in hiërogliefen op de muren van de Tempel van Karnak in Boven-Egypte.

In 918 v.Chr. is farao Sjosjenq I met een strafexpeditie door het Oude Israel getrokken, omdat Egypte economische en andere nadelen ondervond van de instabiliteit na de splitsing in Juda en Israël. Hij plunderde toen Megiddo en richtte er verwoestingen aan. Ook Sjosjenqs zegetocht staat op de tempel in Karnak afgebeeld. De term Armageddon dateert uit die tijd.

In 609 v.Chr was hier nog een slag bij Megiddo waarin koning Josia tegen farao Necho II van Egypte vocht.

In de tijd van de Romeinen was Megiddo een legioenbasis (op de plek van de huidige gevangenis van Megiddo). Deze basis controleerde een belangrijke weg, de Via Maris (Hebreeuws: דרך הים of “Weg van de Zee“, in de Bijbel Derekh HaYam genoemd).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog behaalde de Britse generaal Edmund Allenby er een overwinning op de Ottomanen (Slag bij Megido in september 1918). Net als de Egyptenaren 34 eeuwen voor hem forceerde hij een doorbraak langs de gevaarlijke centrale route, in de (correct gebleken) veronderstelling dat ze nauwelijks verdedigd zou zijn net omdát geen aanval te verwachten viel langs een kloof die zo geschikt was voor een hinderlaag. Allenby gaf achteraf aan dat hij bekend was met het verslag van Thoetmosis (in de vertaling van James Breasted) en besloten had om de geschiedenis over te doen.

Vandaag bevindt Megiddo zich op een belangrijk knooppunt van de hoofdweg die het midden van Israël met de laagvlakte van Galilea en het noorden verbindt.

De zogenaamde “Salomo’s stallen” werden zeker later, vermoedelijk door Achab gebouwd. Waarschijnlijk waren het eerder magazijnen met garnizoensvoorraden, zoals ook uit opgravingen in Tell es-Seba is gebleken. Ook het vernuftige watertoevoersysteem met diepe grote schacht en trappen in Megiddo, zoals dat ook in Hazor voorkomt, zou onder Achabs regering en door zijn bekwame ingenieurs zijn gebouwd.

De datering blijft echter omstreden. In 2011 werd een begin gemaakt met een speciale opgraving die de chronologische problemen voorgoed zou moeten oplossen.

Meer dan 200 gevechten hebben plaatsgevonden in die regio. De vlakte van Megiddo en de nabije vlakte van Esdraelon zullen het brandpunt van de strijd van Harmagedon zijn, die over de hele lengte van Israël zal woeden, zover naar het zuiden als de Edomitische stad Bozrah (Jesaja 63:1).

De vallei van Harmagedon was tevens beroemd vanwege twee grote overwinningen in de geschiedenis van Israël: 1) Baraks overwinning over de Kanaänieten (Rechters 4:15) en 2) Gideons overwinning over de Midianieten (Rechters 7). Harmagedon was ook de plaats van twee grote tragedies: 1) de dood van Saul en zijn zoons (1 Samuel 31:8) en 2) de dood van Koning Josia (2 Koningen 23:29-30; 2 Kronieken 35:22).

Openbaring 16:16

Vanwege deze geschiedenis kwam de vallei van Harmagedon symbool te staan voor het laatste conflict tussen God en de machten van het kwaad. Het woord “Harmagedon” komt alleen voor in Openbaring 16:16: “Ze brachten hen bijeen op de plaats die in het Hebreeuws Harmagedon heet.” Dit vers vertelt hoe de koningen die trouw zijn aan de Antichrist zich verzamelen voor een laatste aanval op Israël.

Bij Harmagedon zal God “de beker met de wijn van zijn hevige woede” geven (Openbaring 16:19), en de Antichrist en zijn volgers zullen ten val gebracht en verslagen worden. “Harmagedon” is een algemene term geworden die verwijst naar het einde van de wereld, niet exclusief naar de strijd die plaatsvindt op de vlakte van Megiddo.

Deze wereld stevent af naar wat in Openbaring “Armageddon” wordt genoemd (Openbaring 16:16), en de Schrift verwijst ernaar als “De oorlog van de grote dag van de almachtige God” (Openbaring 16:14). Maar we erkennen de Schriftverwijzingen dat voordat deze grote brand plaatsvindt, wij zullen “horen van oorlogen en geruchten van oorlogen” (Mattheüs 24:6). Droevig is het, maar conflicten en de consequenties daarvan, maken essentieel deel uit van het leven op aarde, tot hiertoe.

Het zal niet anders zijn, totdat de Heer terugkeert in macht en heerlijkheid om zijn aardse 1000-jarige Koninkrijk op te richten.

Als wij omringd zijn door tragedies die zich her en der ontvouwen, worden wij eraan herinnerd dat het van het hoogste belang is om te bidden zoals de Heer onderwees: “Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde” (Mattheüs 6:10).

In dit overzichtsdocument van Informedchristians.com vind je op pagina 158-161 (klik hier) aanvullende en geillustreerde informatie over dit onderwerp.

visual_guide_cover

Bron: Informedchristians.com, Gotquestions.com, Wikipedia e.a.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑