Invloedrijke, niet Bijbelse eindtijdbronnen | ‘Left Behind’ films | Kloppend of niet?

Een aantal jaar geleden is in de Nederlandse bioscopen een serie films vertoond onder de titel “Left Behind”. Ze zijn gebaseerd op de gelijkname wereldwijde bestseller boekenreeks van Tim LaHaye en Jerry Jenkins. Waar de boekenreeks extreem populair werd, leek de eerste film niet hetzelfde succes te zullen genieten, alhoewel hij op dat moment de duurste “christelijke film” ooit was.

 

Left-Behind-Netflix

 

De eerste film bracht de pre-tribulationele opname positie, de correcte Bijbelse positie. Ook zijn er in de goed geacteerde productie geen profaniteiten of obsceniteiten te vinden en zijn de visuele effecten indrukwekkend te noemen. Tot zover de positieve weging. Alhoewel de makers gemeend moeten hebben dat deze profetische, fictieve films een nuttig instrument zijn om mensen voor Christus te winnen en te helpen voorbereiden op de opname, zijn er echter tevens kritische aanmerkingen.

Door deze film te zien zou je de indruk kunnen krijgen dat er bijzonder veel geredde mensen zijn in de wereld die geestelijk voorbereid zijn en wachten op zijn komst, terwijl de Heere Jezus ons leert: “de weg is smal die naar het leven leidt, en weinigen zijn er die hem vinden” (Mattheüs 7:13-14). We weten dat de bruidsgemeente een apart gezet gedeelte van de gehele gemeente is, de gemeente die na de opname verder bijeengebracht zal worden, welke eerder als uitvloeisel dan als hoofdmoot moet worden gezien. Er wordt in de films echter nauwelijks aandacht besteed aan de kwalificaties die de Bijbel geeft om te worden opgenomen en bovendien onjuiste informatie en instructies verstrekt wat de grote omvang van de bruidsgemeente mede verklaart.

Ook observeren we een discrepantie in de film met de Bijbel dat waar de film benadrukt dat bij de opname alle (ongeboren) baby’s en uitsluitend jonge kinderen van de aarde zullen worden opgenomen (met inbegrip van kinderen van niet geredde mensen). Zwak begaafden (zij die hun geloof niet op de Heer kunnen stellen) worden buiten beschouwing gelaten, terwijl zij wel zullen worden opgenomen en de onderscheidende leeftijd van toerekeningsvatbaarheid wordt te laag wordt ingeschaald. Hier op de site lees je meer over hoe kinderen die de staat van toerekenbaarheid nog niet hebben bereikt alsook zwak begaafden vanaf geboorte (die dit niet kunnen) deel uitmaken van de bruidsgemeente die wordt opgenomen. Kind ben in de Schrift tot je 20ste jaar.

Een zwaarwegend kritiekpunt is dat de eerste film in de reeks het evangelie (redding van de straf van onze zonden door aanvaarding van Jezus offer aan het kruis, ook ‘de heilbrengende boodschap’ genoemd) van de Bijbel achterwege laat en het gewicht van Bijbelprofetie in het algemeen en eindtijdprofetie in het bijzonder geen recht doet. Wat het nalaten van het evangelie bereft: de naam van Jezus wordt in de film zelfs maar 3 maal genoemd. Wanneer mensen bidden om gered te worden is dat in de vage, algemene termen (“U moet in God geloven”). De kruisgang (Christus’ plaatsvervangende dood) wordt niet genoemd, noch het lege graf dus evenmin de opstanding, geen benadrukking van de zondigheid van de mens, geen heldere uiteenzetting van de noodzaak en weg tot verlossing.  Elk religieus persoon die “gelooft in God” zal – indien ze van de doctrine in deze film uitgaan – kunnen denken dat hij aan de gestelde voorwaarden van verlossing voldoet. Bijbels gezien, ten onrechte.

Hier op de site lees je hoe je verlossing vindt in de Heere Jezus Christus.

Hier op de site lees je wat Jezus zegt te doen ter voorbereiding op onze ontmoeting met hem en hoe we anderen hierbij kunnen helpen.

 

Katholicisme vertekend voorgesteld

In de ‘Left Behind’ boekenreeks is voorts een katholieke paus beschreven die wordt opgenomen, samen met andere katholieken. Dit is bijzonder verwarrend. Alhoewel er zich geredde christenen bevinden binnen de katholieke kerk, kunnen mensen te onrechte denken dat het evangelie dat gepredikt wordt vanuit de Rooms-Katholieke liturgie, hetzelfde evangelie is als dat van de Bijbel, terwijl zij juist lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook de theologische eindtijdopvattingen binnen het Katholicisme en het Christendom verschillen fundamenteel.

Hier lees je over waarom het Rooms-Katholicisme tegengesteld is aan het Bijbels Christendom. Ook worden veel verwante vragen van en over katholieken beantwoord.

Hier lees je over welke rol de paus naar alle waarschijnlijkheid in de eindtijd zal vervullen: die van de valse profeet uit het boek Openbaring.

 

Over “Left Behind II-Tribulation Force”, de tweede film in de reeks

Waar in de eerste film de naam van Jezus nauwelijks werd genoemd, werd in de tweede film de naam van Jezus zijn rechtmatige plaats gegeven. Terwijl in de eerste film het evangelie eruit werd gelaten, werd in de tweede film de evangelieboodschap herhaaldelijk gegeven, met vele gepaste verzen uit de Bijbel. Ook de zondige toestand van mensen voor God werd in beperkte mate uitgelegd. De sterke overschatting van het aantal geloofstrouwe christenen op aarde, zoals het uitgangspunt was in de eerste film, is in het tweede deel gehandhaafd.

Left Behind III wordt hier niet behandeld. Hier lees je algemene, seculiere informatie over deze film.

Aanvullende bronnen:

  • George Zeller, Marc Verhoeven
  • “Tim & Beverly LaHaye – Algemene leringen/Activiteiten kritisch beschouwd” : DOC  of  PDF

 

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑